Monday, Apr 21st

Last update07:37:00 PM GMT

Info Historija Radoje Dubjević

Radoje Dubjević

Radoje Dubjević (1418-1435) trgovac iz Foče.

Radoje Dubjević je istaknuti fočanski trgovac iz 20. i 30-tih godina 15. vijeka. Nisu poznati njegovi preci niti njegovi nasljednici. U njegovom prezimenu vjerovatno se krije veza sa slavenskim izrazom dub – hrast. Radoje je ostao upamćen samo prema knjigama zaduženja u Dubrovniku.

Knjige zaduživanja pokazuju na koji način su najčešće poslovali bosanski trgovci. Obzirom da nisu imali dovoljno kapitala oni su u Dubrovniku uzimali robu na kredit (izraženu u novčanom iznosu), odvozili je u svoju sredinu i preprodavali tamošnjem stanovništvu. Po obavljenoj preprodaji bi davali novac svojim kreditorima. Preprodajom robe su dobro zarađivali obzirom da su uzimali robu koja se nije proizvodila u Bosni ili koja je bila kvalitetnije ili jeftinije izrade i cijene, pa su tako uspijevali da budu konkurentni na domaćem, bosanskom tržištu.

Radoje je 11 puta odlazio u Dubrovnik i napravio 17 ugovora o zaduživanju u periodu 1418-1435. Najviše se zaduživao kod poznate dubrovačke vlastele Gradići i Sorkočevići. Ukupan iznos njegovih zaduživanja je preko 1000 dukata. Zaduživao se u robi (najčešće tkaninama) koju je prodavao u Foči. Nije poznato šta je Radoje donosio sa sobom u Dubrovnik, a najvjerovatnije je da se radi o poljoprivrednim i zanatskim artiklima, poluproizvodima i proizvodima iz fočanskog kraja.