Thursday, Apr 24th

Last update07:37:00 PM GMT

Povratak Pet porodica vraća se u Foču

Pet porodica vraća se u Foču

Radi se o korisnicima smještaja u Kolektivnom centru „Gornja Kolonija“

Dnevni Avaz, 29.04.2010.
Autor: H. M.

Potpisivanje ugovora u Jablanici

U okviru akcije trajnog rješavanja za korisnike kolektivnih centara u BiH u Jablanici su predstavnici Catholic Relief Services (CRS) potpisali ugovore sa pet porodica koje žele da se vrate na područje Foče. Radi se o korisnicima smještaja u Kolektivnom centru „Gornja Kolonija“ sa područja ove općine kojima ranije donacije nisu bile dovoljne za obnovu kuća koja bi omogućila konačan povratak.

- Sada ove porodice dobijaju male donacije koje će omogućiti konačnu obnovu stambenih objekata. Odmah po tehničkom prijemu stambenih objekata ovim porodicama bit će omogućeno preseljenje lica i stvari, a osigurat će im se i poljoprivredne alatke, paketi hrane, peći na čvrsto gorivo i ogrjevno drvo, te određena podrška iz segmenta održivog povratka kaže Sanela Imamović, projekt menadžer iz CRS-a.

Za skori povratak u obnovljene kuće u Foči spremaju se porodice Ramiza Mešića iz Kratine, Muharema i Tahira Omerspahića iz Kozje Luke, Hasije Omerspahić i Nure Bodelija iz Miljevine, koje već skoro dvije decenije borave u izbjeglištvu u Jablanici.


Bravo za "političare" (mafiju) koji se brinu tako o ljudima - da starci toliki dio života provedoše u nužnom kolektivnom smještaju.