Wednesday, Apr 16th

Last update07:37:00 PM GMT

Povratak Konačno počinje obnova Aladža džamije u Foči

Konačno počinje obnova Aladža džamije u Foči

Prve radove finansira fond američkog ambasadora

Dnevni Avaz
Autor: Al. B.
29.04.2010.

Foča: Eksperti na budućem gradilištu
Foto: A. Bajramović

Eksperti Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH obišli su jučer harem Aladža džamije u Foči, u sklopu priprema za početak obnove dragulja orijentalne arhitekture.

Pripremu i početak obnove Aladže finansira fond američkog ambasadora u iznosu od 98.000 dolara.

- U toku je izgradnja privremene nadstrešnice za fragmente, analizirat ćemo fragmente temelja i tla, njihov sastav i istražiti iz kojeg je kamenoloma građena džamija. Nakon toga uslijedit će zidanje, u prvoj fazi nekih metar-dva - kaže za "Avaz" Medina Hadžihasanović-Katana, saradnica u Komisiji za historijske spomenike.

Prema riječima Hadžihasanović-Katane, analizom dijela temelja pronađenog nakon rata na obali Drine bit će utvrđeno odakle je vađen kamen od kojeg je 1549. godine građena Aladža, tako da će se za rekonstrukciju džamije uz pronađene dijelove uzimati i kamen s originalne lokacije.

- Ovo je jedan od najljepših i najznačajnijih projekata Rijaseta IZ i danas smo korak bliže svečanom početku radova. Mi iz Medžlisa nadamo se da će ova vijest obradovati sve Fočake i stanovnike cijele BiH. Aladža džamija bila je jedan od simbola Foče i kada bude ponovo izgrađena, doprinijet će napretku u svakom smislu, naročito u oblasti povratka Fočaka na njihov toprak - ističe Salem ef. Ćemo, predsjednik Medžlisa IZ Foča.