Monday, Apr 21st

Last update07:37:00 PM GMT

Aktivizam Džamija u Vikoču

Džamija u Vikoču

Povratnici iz Vikoča i okoline i oni koji žele da se vrate na svoje ognjište, traže pomoć za izgradnju tokom agresije porušene džamije. Ovim putem pozivaju svoje komšije, rodbinu, prijatelje, poznanike i sve ljude dobre volje da svojim prilogom, donacijom, pomognu obnovu ove džamije.Musa-pašina džamija u Vikoču (iz 1609 godine) više puta je paljena i skrnavljena tokom svoga postojanja, da bi tokom Agresije bila srušena u potpunosti.

Specifičnost Vikoča je i to da se nalazi na samoj granici sa Bukovicom (opština Pljevlja) i Sandžakom.

Obnovu džamije otežava i to što je stari Vikočki most porušen zajedno sa džamijom, te je prilaz lokalitetu džamije znatno otežan.Vrijedni džematlije očistili su harem džamije i njene temelje, nakon čega se pristupilo njenoj obnovi.


Očišćeni su i pristupni putevi do okolnih sela.

Njihovom pozivu odazvala se Islamska zajednica Bosne i Hercegovine koja je odredila da upravo ova džamija bude jedna od dvije za koju će se sakupljati sredstva putem sergije poslije džuma namaza 4 maja 2012 godine kako u domovini, tako i u inostranstvu.

Od sredstava prikupljenih tom prilikom, kao i od priloga džematlija i drugih dobrih ljudi započeli su radovi na njenoj obnovi.Radovi su trajali neprekidno, pa se ubrzo primjetio i napredak.
Krajem novembra 2012 godine na na gradilištu je situacija bila kao na fotografijama ispod.
Zahvaljujući dosad prikupljenim sredstvima, te neumornom radu neimara i doprinosu zainteresovanih džematlija napravljen je veliki progres.

Ukoliko imate želju da i vi doprinesete obnovi ove džamije i života na području ovog džemata sredstva možete uplatiti na neki od sljedećih načina:

- KM (na žiro račun MIZ Foča: 5520240001523145, otvoren u HYPO ALPE ADRIA BANK a.d. Foča sa naznakom za obnovu džamije Vikoč)

- EUR (uputstvo na stranici MIZ Foča ili Početa akcija prikupljanja sredstava za obnovu džamije u džematu Vikoč)

- USD (uputstvo na stranici MIZ Foča).

Uključite se!

Napomena: Pri pisanju članka korištene su informacije i fotografije koje je napravio Dževad Šandal, jedan od pokretača akcije i član odbora za obnovu, te informacije sa MIZ Foča.