Thursday, Apr 24th

Last update07:37:00 PM GMT

Dosije Agresija 1992-95 Neđo Samardžić osuđen na 24 godine zatvora

Neđo Samardžić osuđen na 24 godine zatvora

Kriv za zlostavljanja, silovanja, držanje u seksualnom ropstvu i progon bošnjačkog stanovništva.

 

Žalbeno vijeće Suda BiH jučer je pravomoćno osudilo Neđu Samardžića na 24 godine zatvora zbog ratnih zločina počinjenih na području Foče. Za razliku od prvostepene presude, Samardžić je dobio duplo veću kaznu za zločine koje je, zajedno sa drugim fočanskim monstrumima, počinio tokom 1992. godine.

 

Karamanova kuća

Predsjedavajuća Vijeća Azra Miletić pojasnila je da je optuženi proglašen krivim po devet, a oslobođen jedne tačke optužnice zbog nedostatka dokaza. Osuđujući dio presude odnosi se na silovanja, držanje u seksualnom ropstvu i progon bošnjačkog stanovništva. Između ostalog, navela je da je Samardžić zajedno sa Nikolom Brčićem i Radovanom Stankovićem držao u seksualnom ropstvu više žena bošnjačke nacionalnosti, među kojima su bile i maloljetne djevojčice koje su svakodnevno silovali vojnici koji su posjećivali, tzv. Karamanovu kuću u Miljevini. - Samardžić je prisiljavao zatočene žene na seksualne odnose, među kojima je posebno B. J. iz Kalinovika, te oštećenu "L" koja je tada imala 15 godina - pročitala je Miletić.

 

Brojnost nedjela

Vijeće je kao olakšavajuće okolnosti navelo da je optuženi porodičan čovjek i otac dvoje maloljetne djece. Otežavajuće su okrutnost i brojnost njegovih nedjela, te da su izvršena "nad posebno osjetljivom populacijom - ženama i djevojčicama mlađim od 14 godina". Dvije godine koje je Samardžić proveo u pritvoru bit će uračunate u ukupnu kaznu.

A. MALAGIĆ

Odbrana žali za zakonom SFRJ

Samardžićev advokat Slaviša Prodanović je glavnu zamjerku imao na zakon po kojem se sudilo njegovom klijentu, jer bi po zakonu iz SFRJ, koji je važio kada je učinjeno krivično djelo, dobio maksimalno 15 godina. Za suđenje po novom zakonu, pa time i dobijanje veće kazne, okrivio je "pritisak sredstava informiranja i razna udruženja".

Tužilaštvo BiH zadovoljno Tužilaštvo BiH je zadovoljno izrečenom kaznom Samardžiću. - Vijeće je uvažilo gotovo sve žalbene navode Tužilaštva i izreklo kaznu koja je duplo veća od prvostepene presude. Smatramo da je u ovom segmentu pravda zadovoljena - kazao je portparol Boris Grubešić.

Žrtve očekivale suđenje za genocid

Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja "Žena-žrtva rata", kaže da nisu zadovoljni odlukom Vijeća. - Očekivali smo da će Samardžić biti osuđen i proglašen krivim za genocid. Jer on je vršio masovna i sistematska silovanja bošnjačkih djevojčica i žena, u cilju da razori porodice i uništi natalitet kod Bošnjaka - naglašava Hasečić.