Wednesday, Apr 16th

Last update07:37:00 PM GMT

Vijesti Bosna još uvijek nije ni slobodna, ni demokratska zemlja

Bosna još uvijek nije ni slobodna, ni demokratska zemlja

Da zaista živimo u društvu gdje su još uvijek na sceni protagonisti i zaštitnici ratnih dešavanja dokaz je i najnoviji skandalozan čin koji se ponavlja evo 14 godina nakon završetka ratnih djejstava -  uprkos pravosnažnim presudama Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu koji su tretirali dešavanja na području Foče i kvalifikovali ih kao organizovani zločinački poduhvat.

Na mjestima zločina očigledno nema pravde za žrtve. Osim moralne, očigledno da ne postoji dovoljno snažna poruka i podrška ženama žrtvama - kako od domaćih političkih snaga, tako ni od Međunarodne zajednice.

Moralni sunovrat društva u kom se sve ovo dešava govori da je jako malo ljudi koji shvataju šta znači ne kazniti zločin - da je to poruka da se takve stvari tolerišu, što je izvan svih ljudskih normi civilizovanog svijeta kakvom valjda težimo? Očigledno je da se stvari ne pomjeraju naprijed ni 5 godina poslije.

 


01.10.2004.


Srbi spriječili polaganje spomen ploče

Oko 300 građana srpske nacionalnosti jučer je u Foči spriječilo članice udruženja “žene žrtve rata” da postave spomen ploču na zgradu Partizana, u kojoj su u ratu bile zatočene I silovane Bošnjakinje iz ovog kraja. Obilježje, za čije postavljanje nisu imale dozvolu opštinskih vlasti, ostavile su u blizini zgrade, odakle je ubrzo odnijeto. Zločini koji su se desili u zgradi Partizana procesuirani su u Haškom tribunalu i tri četnička generala su osuđena za taj zločin.


Izvor: Avaz; 18.08.2009

Obilazak fočanskih stratišta 19 avgusta

"Udruženje žena žrtava rata" koje djeluje u Sarajevu saopćilo je jučer da se navršilo 17 godina od masovnog i sistematskog silovanja te seksualnog zlostavljanja bošnjačkih žena na području istočne Bosne, što su zločini koje ovo udruženje kvalifikuje kao dio genocida na području Foče.

Njegove članice su za 19 avgust najavile obilazak zloglasnih fočanskih stratišta logora "Partizan" i Kaznenopopravnog doma gdje namjeravaju položiti cvijeće i proučiti Fatihu žrtvama i poručiti da zločinci moraju odgovarati za svoja zlodjela.

"Udruženje žena žrtava rata"jučer je navelo 19 lokacija zloglasnih logora u kojima su vršena silovanja i seksualno zlostavljanje nad bošnjačkim ženama tokom rata na području Foče dok su očevi, sinovi, braća i muževi odvajani od porodica i odvođeni u KPD odakle im se gubi trag.


 

Žene žrtve rata izvrijeđane u Foči

Do incidenta došlo zbog novinara...
Izvor: Avaz; 20.08.2009

Obilazak nekadašnjih zloglasnih logora "Partizan" te KPD Foča, koji je organiziralo Udruženje "Žena - žrtva rata", jučer je obilježio incident.

- Nemir među ženama, koje su pred nekadašnji logor došle položiti cvijeće i proučiti Fatihu, unio je bradati čovjek, za kojeg smo kasnije saznali da je ratni izvještač iz Foče Drago Todorović, danas navodno novinar "Glasa Srpske" i Srne koji nije želio pokazati novinarsku akreditaciju, niti prestati da izbliza fotografira žene koje su se okupile. Molila sam policajce da ga udalje, ali nisu se obazirali na to. Na kraju mi se taj novinar unio u lice i rekao: "Došli ste da završimo ono što smo započeli". Ja sam ga nakon toga gurnula od sebe - rekla je Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja.

Kako je dodala, nakon toga od okolnih građana uslijedila je lavina uvreda i poruka "Gubite se", "Ovo nije vaše"...

Autor: S. Š.

 Izvor: Avaz; 21.08.2009

 

Udruženje "Žena žrtva rata" uputilo protest protiv čuvara javnog reda
Drago Todorević vrijeđao žrtve i predsjednicu Udruženja...

Udruženje "Žena žrtva rata" uputilo je oštar protest i prijedlog pokretanja disciplinskog postupka protiv čuvara javnog reda i mira PU Foča koji nisu spriječili napad Drage Todorevića na članice ovog udruženja.

Naime, incident se desio 19. avgusta u Foči kada su članice Udruženja na dostojanstven način pokušale obilježiti 17 godina od genocida nad Bošnjakinjama koje su pretrpjele masovno i sistematsko silovanje.

Drago Todorević vrijeđao je žrtve i predsjednicu Udruženja.