Thursday, Apr 24th

Last update07:37:00 PM GMT

Fočaci U potrazi za identitetom

U potrazi za identitetom

Ne znam da li nekima može poslužiti kao opomena i primjer potraga od strane Ibrahim Ulman objavljena na http://genforum.genealogy.com/bosnia/messages/99.html slijedećeg sadržaja...

 

"Halim Uzunovic 1899 Trgovac, Foca

Date: November 12, 2000 at 04:43:36

Looking for family members from all over the world belonging to pre 1900 era lived in Trgovac-Foca, Bosnia. My grandfather's father Halim Uzunovic has been a merchant in Trgovac, Foca, married to Devlet. Devlet's father (name Halim again) was an official possibly governing the province of Foca.
Anyone who have traces related to these names, please send a message to my address."

 

Indikativno je da se u knjigi BOSANSKOHERCEGOVAČKI GRADOVI NA RAZMEĐU 19.I 20. STOLJEĆA od Ilijasa Hadžibegovića na strani 117 kao vlasnik firme pod rednim brojem 48 navodi Uzunović Halil i godina registracije firme 1891.

 

Uzunovići su takođe živjeli i u Cvilinu do Drugog svjetskog rata što je moguće konstatovati iz priloga o žrtvama četničkog pokolja.

 

U popisu porodica koje su obitavale između Prvog i Drugog svjetskog rata koje su obitavale u Foči, očigledno ja da nisu navedeni više na popisu što je vjerovatno posljedica njihovog preseljenja ili u Tursku (kao u ovom slučaju), negdje drugdje ili jednostavno biološkog nestanka.

 

Koliko li je samo još ovakvih sudbina? Da li će se neko od naših potomaka raspitivati o svome porijeklu i srodnicima nakon stotinjak godina, jer mu nismo dovoljno usadili saznanja o nama samima?